Orde van het Gulden Vlies

Orde van het Gulden Vlies

DE ORDE VAN HET GULDEN VLIES 

De Orde van het Gulden Vlies wordt toegekend aan mensen die zich voor een lange periode op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Argonauten tijdens hun lidmaatschap van de groep, en die op dit moment geen leidinggevende of bestuursfunctie meer vervullen. Van de intussen ruim 1500 oud-leden hebben er in het verleden zo’n 60 oud-leden deze bijzondere onderscheiding mogen ontvangen. Het gaat hier dus om een select gezelschap die de Argonauten bijzondere dank is verschuldigd.

De bijbehorende versierselen van de Orde bestaan uit een oorkonde en uit een koord in de Argo-kleuren blauw-wit, met daaraan een gouden ram, symbolisch voor het Gulden Vlies. Traditiegetrouw reikt een lid van de Orde de versierselen uit.

De volgende personen hebben de toekenning van de Orde verdiend in 2019:

Bjorn Fuyk (2000-2012)

Sommigen zullen zich afvragen, wie Bjorn Fuyk is. Velen van de Argonauten kennen Bjorn namelijk alleen van zijn bijnaam Fredje. Bjorn is een onmisbare Argonaut geweest gedurende ruim 10 jaar. Na jeugdlid te zijn geweest bij Scouting Heidepark heeft hij een hele verstandige keus gemaakt door naar de Argonauten over te stappen. Hij werd al vrij snel gestrikt als Beverleiding. Een leuk weetje: Bjorn is de enige Argonaut die ooit een officiële arbeidsovereenkomst van de groep heeft gekregen, met overigens daarin een speciale afspraak voor een bepaald drankenmerk dat in de stamhut geschonken moest worden.

Na jarenlang beverleiding te zijn geweest, is Bjorn overgestapt naar de rowans. Als rowanbegeleiding heeft hij, samen met z’n maatje Hammie, een aantal rowangeneraties een onvergetelijke rowantijd bezorgd. Niets was te gek voor hem om te regelen. Tijdens deze tijd, maar ook na zijn afscheid eind 2012, mochten de Argonauten altijd een beroep doen op Bjorn’s enorme voorraad tenten, kampeermateriaal, vervoermiddelen en ook op z’n gezellige aanwezigheid. Bjorn, hartelijk dank voor je inzet, en we zien je graag snel als nieuwe beverouder.

Nicoline Kraaij (1999 – 2014)

Nicoline is tegen het einde van het vorige millennium als verkenner lid geworden van de Argonauten. Daarna is zij rowan geworden en voelde zich als zo thuis bij de Argonauten dat ze ook de stap naar de leiding wilde zetten. In 2002, dat is alweer 17 jaar geleden, is Nicoline als meeloper begonnen bij de Beverleiding, waar destijds ook Bjorn Fuyk en Ron Eshuis leiding gaven. Dat beviel een aantal jaren bijzonder goed, en de bevers waren dol op Nicoline.

In 2006 vond Nicoline het tijd voor een nieuwe stap en is toen verkennersleiding geworden. Ook bij de verkenners heeft Nicoline zich voor de volle 100% ingezet en heeft vijf jaar lang met haar stiptheid en organisatietalent heel veel waarde toegevoegd aan deze belangrijke speltak. Haar medeleiding uit die tijd en de verkenners van die tijd zullen erover kunnen meepraten!

In 2011 was Nicoline weer toe aan een nieuwe stap. Ditmaal stak ze haar hand op toen de vacature van groepsvoorzitter moest worden ingevuld. De groep greep haar kandidatuur natuurlijk met beide handen aan, het was een mooie verjonging van het groepsbestuur. De sprong van leiding naar groepsvoorzitter is misschien best groot maar Nicoline heeft zich, zoals bij alles wat zij doet, met heel veel energie en enthousiasme op haar driejarige bestuurstermijn gestort. De groep zag haar in 2014 met lede ogen afscheid nemen. Gelukkig heeft Nicoline inmiddels thuis een toekomstige bever rondlopen. Dus we gaan ervan uit dat we Nicoline straks als beverouder weer kunnen begroeten. Bedankt Nicoline voor je enorme inzet van meer dan 12 jaar.

Ron Eshuis (1992 – 2011)

Ron Eshuis hopen we natuurlijk óók binnenkort als beverouder te mogen begroeten! Als er iemand is die het Gulden Vlies méér dan verdiend heeft dan is het Ron wel. Ron heeft zich 20 jaar lang ingezet voor de Argonauten. En niet zomaar een beetje op de zaterdag middag. Nee, hele weekenden, doordeweekse dagen en avonden heeft Ron op het clubhuis doorgebracht.

Na zijn tijd als jeugdlid bij de Argonauten heeft hij bijna alle speltakken doorlopen als leiding en teamleider. In de periode van 1992 tot 2005, dus 13 jaar lang, is Ron beverleiding, verkennersleiding en rowanbegeleiding geweest. Hij heeft zich vaak aangepast aan de groep. Daar waar ervaren mankracht binnen een leidingteam nodig was, wilde Ron wel een handje helpen. In 2005 is Ron overgestapt van het beverteam naar het bestuur. Hij heeft daar de rol van groepsbegeleider vervuld en heeft tot eind 2011 deel uitgemaakt van het groepsbestuur.

Naast al deze formele rollen was Ron altijd het manusje van alles. En altijd bereid om te helpen. Mensen als Ron zijn echt goud waar voor de groep. De Orde van het Gulden Vlies is dan ook dubbel en dwars verdiend. Dankjewel Ron!

Carla Eshuis (1993 – 2010)

Carla Eshuis is de vierde van de familie Eshuis die welverdiend de Orde van het Gulden Vlies uitgereikt krijgt. Carla heeft zich namelijk ook gedurende een zeer lange tijd, zo’n 18 jaar, ingezet voor de Argonauten. Carla is in 1993 bij de Argonauten gekomen als Rowan en tegelijk meteen beverleidster geworden. Het beverteam heeft zij tot 1998 geleid en vervolgens de overstap gemaakt naar de rowanbegeleiding. Overigens zat zij toen in een team samen met haar beide broers Tom en Ron! In 2000 waren er een jaartje geen rowans en is Carla overgestapt naar het verkennersteam. Daar is ze enkele jaren later ook hopvrouw geworden.

In 2005 heeft Carla de overstap naar het groepsbestuur gemaakt in de functie van groepsbegeleider, een rol die zij samen met haar broer Ron vervulde. Na vijf intensieve bestuursjaren heeft Carla in 2010 afscheid genomen van de groep. Een welverdiend dankjewel namens de Argonauten en gefeliciteerd met de Orde van het Gulden Vlies!

Robbert Schols (1990 – 2013)

Robbert Schols is nog zo’n Argonaut in hart en nieren die een tomeloze inzet heeft laten zien gedurende een periode van ruim 15 jaar als leiding en bestuurslid. En inmiddels weer terug van weggeweest, namelijk nu als vader van een hele lieve bever!

Rob is eind 1990 als verkenner geïnstalleerd en was van begin af aan al niet meer weg te slaan bij de Argonauten. Als verkenner en daarna ook als rowan viel Rob meteen op als enthousiaste, altijd vrolijke positieve scout en vooral altijd behulpzaam naar iedereen toe. Zo fijn om iemand als Rob in de groep te hebben!

Rob is zijn leiding carrière in 1998 begonnen als welpenleiding. Dat waren een paar hele leuke jaren, totdat Rob het in z’n bol kreeg en een jaartje naar Australië vertrok. Terug van z’n reis kwam hij de verkennersleiding versterken, en ook dat deed hij met heel veel plezier en inzet.

Na zijn periode als verkennersleiding heeft hij zich vervolgens in 2004 aangesloten bij het materiaalmeesters gilde. Handig als hij is, heeft hij voor de nodige verbeteringen aan het clubhuis gezorgd en vooral ook veel aandacht besteed aan het duurzame spelmateriaal. Rob is niet minder dan negen jaar lid geweest van het groepsbestuur, tot november 2013. En nog steeds staat Rob paraat als je hem om hulp vraagt. Rob, waanzinnig bedankt voor je inzet!

Senne Groels (1984 – 2011)

In de periode dat Robbert Schols materiaalmeester was, deed hij dat samen met Senne Groels, nog zo’n Argonaut in hart en nieren. Senne is in de tachtiger jaren als jeugdlid bij de Argonauten gekomen en was heel trots dat hij bij de verkenners vrij snel een nieuwe patrouille mocht oprichten, de Arenden. Als verkenner en later als rowan was hij niet weg te slaan bij het clubhuis en heeft bij menig JOTA-toren meegeholpen met pionieren.

In 1994 is Senne verkennersleiding geworden en heeft dat 6 jaar lang met heel veel enthousiasme gedaan. Het waren geweldige jaren bij de verkenners. In 1999 kocht Senne z’n eerste huisje en moest er even een jaartje geklust worden. Maar eind 2000 was Senne weer beschikbaar en is hij het welpenteam komen versterken. Een kleine drie jaar heeft Senne in een groene blouse rondgelopen en zich wederom vol ingezet. Ook zijn inzet voor groepsactiviteiten en zeker ook voor de Argofeesten mogen we niet onbenoemd laten.

Eind 2002 heeft Senne de overstap gemaakt naar het bestuur, in de functie van materiaalmeester. Samen met Robbert heeft hij maar liefst negen jaar lang geklust aan het clubhuis en alles spik en span gehouden. In 2011 liep zijn derde termijn af en heeft hij afscheid genomen van het bestuur. Gelukkig is Senne nog steeds lid van de Argonauten als Plusscout, en sinds een half jaartje ook als vader van een bever. Senne, een groot dankjewel voor je tomeloze inzet en we hopen je nog vele jaren te blijven zien op het clubhuis.

Lydia Stolp (2000 – 2016)

Lydia Stolp komt uit een illustere Gulden Vlies familie. Niet alleen is haar vader Peter Stolp lange tijd geleden al geridderd in deze roemrijke Orde. Het is zelfs zo dat vader en moeder, Peter en Els Stolp, ter voorbereiding op deze uitreiking wekenlang hebben zitten knutselen om de versierselen die bij deze Orde horen, te vervaardigen. Waarvoor onze grote dank!

Lydia is ook vorig millennium al lid geworden van de Argonauten. Kan ook niet anders, met deze erfelijke belasting. In het jaar 2000 is Lydia haar leiding carrière begonnen. Eigenlijk zou Lydia na het stageprogramma beverleiding worden maar door allerlei verschuivingen binnen de leidingteams werd het toch het welpenteam. Dat dat een goede keuze was, bewijst wel het feit dat Lydia ruim zes jaar lang welpenleiding is geweest. In 2006 is Lydia overgevlogen naar het verkennersteam en heeft zich tot het najaar van 2010 voor de verkenners ingezet. 

In 2010 maakte Lydia dan de overstap naar het groepsbestuur. Aanvankelijk in de rol van groepsbegeleider, als opvolgster van Carla Eshuis. Maar toen Scouting Nederland in 2011 de rol van praktijkbegeleider in het leven riep, was dat een rol die Lydia op het lijf geschreven was. Daardoor werd Lydia de eerste praktijkbegeleider van de Argonauten en heeft zij vele leiding enorm geholpen met hun competenties, kwalificaties en andere moeilijke termen.

In 2016 heeft Lydia tot grote spijt van haarzelf, en van velen onder ons, wegens gezondheidsredenen afscheid moeten nemen als actief bestuurslid. Maar we konden haar nog steeds om raad vragen of om een helpende hand. Zo dook Lydia enkele weken geleden plots weer op voor een middagje beverleiding, geweldig! Lydia, ontzettend bedankt voor jouw toewijding. De Argonauten zijn trots op jou!

Wouter Woerdeman (1993 – 2018)

Op deze uitreikingsdag is er nog iemand die niet mag missen en dat is Wouter Woerdeman. Al sinds jaar en dag bekend als Hammie. Wouter heeft gedurende niet minder dan 18 jaren een reeks actieve leiding- en bestuursfuncties vervuld.

Wouter is als jeugdlid begonnen bij de Argonauten en heeft alle speltakken doorlopen. In het jaar 2000 is Wouter begonnen als verkennersleiding en heeft zich vele jaren ingezet voor deze speltak. Na zes intensieve jaren is Wouter in 2006 overgestapt naar de rowanspeltak om daar begeleider te worden en een jaar later ook teamleider. De rol van rowanbegeleiding heeft hij, samen met Fredje, tot 2011 met veel enthousiasme vervuld.

In 2011, na bijna 12 jaar als actieve leiding, maakte Wouter de overstap naar het groepsbestuur en nam hij het secretariaat en de ledenadministratie op zich. Ook hier heeft Wouter veel energie in gestoken. In 2018, vrij recent, was het dan welletjes en heeft Wouter z’n bestuurstaken overgedragen aan zijn opvolger. Wouter, enorm bedankt voor je inzet gedurende al die jaren, en we zien je over een paar jaar graag terug als beverouder.

Uitgereikt namens de Groepsraad door Huibert van der Schaar (ridder sinds 2004) en Linda Oberdorfer (ridder sinds 2009).

De volgende personen hebben de toekenning van de Orde verdiend in 2014:

Emmy Groels-Jansen
Emmy loopt al geruime tijd rond op het clubhuis van de Argonauten, zonder ooit zelf lid bij ons geweest te zijn. Toch zet zij zich altijd met heel veel enthousiasme voor de Argonauten in. Zo staat zij meestal als eerste klaar als er ook maar iets van catering gedaan moet worden op het clubhuis. Tientallen ladingen bitterballen zijn er al uit Emmy’s handen gekomen, maar ook hele leidingweekenden, opruimdagen en ‘normale’ zaterdagen worden vaak uitstekend op culinair gebied door Emmy verzorgd. Daarnaast heeft Emmy de keuken vaker onder handen genomen dan veel van de hier aanwezigen. Zonder klagen stond ze menig keer de keuken van onder tot boven te schrobben, wat vaak dan ook zeer gewenst was.

Ondanks dat Emmy nooit de stap heeft gemaakt om daadwerkelijk Argonaut te worden (maar uiteindelijk wordt toch iedereen Argonaut?), heeft ze zich wel als zodanig ingezet voor de Argonauten. Dat belonen we dan ook graag met een Gulden Vlies! Emmy, bedankt!

Tom Eshuis (1982 – 2010)
Tom is zijn scouting-carrière gestart bij de verkenners, in 1982. Vervolgens heeft hij diverse speltakken doorlopen, zo is hij natuurlijk rowan geweest, maar ook beverleiding, verkennersleiding, rowanbegeleiding en stamlid van de Boomstam. Ook heeft hij zitting genomen in het bestuur door middel van de functie van ledenadministrateur.

Maar Tom heeft naast deze ‘officiële’ functies zoveel meer gedaan binnen en buiten de Argonauten. Zo is hij ontzettend betrokken geweest bij de herbouw van het clubhuis na de brand van 2001. Hij was hierin één van de drijvende krachten in de zogenaamde bouwcommissie. In 2003/2004 vond deze herbouw dan ook gelukkig doorgang en werd het clubhuis weer een stukje mooier. Maar niet alleen tijdens de brand heeft Tom zich tegen allerhande materiaal-zaken aan bemoeid, ook gedurende de ‘normale’ clubhuisjaren heeft hij heel veel werk verzet in en om het clubhuis.

Daarnaast heeft hij geholpen met het op de kaart zetten van de Argonauten, onder andere door middel van het mede-coördineren van de bouw van meerdere JOTA-torens, maar ook diverse pionieer-objecten op bijvoorbeeld de Wereld Jamboree van ’95 en de Nationale Jamboree van 2000.  Ook de DSW/RSW kon niet ontsnappen aan Tom’s enthousiasme en ook hier heeft hij vele jaren gevuld bij diverse werkgroepen.

De laatste echte taak die Tom voor de Argonauten had, was die van het barbeheer. Hiermee waren de Argonauten verzekerd van voldoende koffie, toiletpapier en schoonmaakmiddelen. Niet de minste taak dus. Maar na het overdragen van de bar aan Marcel, was Tom enkel nog de vader van twee jonge Argonauten. Desalniettemin staat Tom toch nog steeds voor de Argonauten klaar wanneer dat nodig is. Bij deze willen wij hem voor de vele jaren inzet bedanken met een Gulden Vlies. Tom, bedankt!

Hans Schols (1995 – 2012)
Hans heeft een redelijk unieke positie opgebouwd als penningmeester van de Argonauten. Zo is hij namelijk tot twee keer toe penningmeester geweest. Beide keren heeft hij ook meerdere termijnen uit weten te dienen. In 2002 gaf hij aan te willen stoppen, na een groot aantal bestuursjaren. Toentertijd gaf hij te kennen dat hij zijn tijd in ander vrijwilligerswerk wilde investeren.

Echter, in 2006 vond Hans toch weer tijd in zijn drukke schema om de Argonauten te ondersteunen op financieel vlak. Ook in deze tweede ronde als penningmeester wist Hans altijd zeer helder uit de doeken te doen wat nu eigenlijk de financiële status was van de Argonauten.

Hans heeft er samen met Wouter van de ledenadministratie voor gezorgd dat de Argonauten overgestapt zijn op automatische incasso. Hiermee werd de betrouwbaarheid van de inkomensstroom van de Argonauten zeer verhoogd. Ook heeft Hans de afgelopen jaren verschillende geschillen met de verschillende nutsbedrijven in financieel opzicht tot een goed einde weten te brengen. Zoals Hans zelf al verwoordde in het jaarverslag van 2008: “Zouden er geen nutsbedrijven bestaan dan zou het financiële reilen en zeilen van De Argonauten een stuk saaier zijn”.          

Hans, ontzettend bedankt voor de vele, vele jaren inzet als penningmeester voor de Argonauten. Als dank willen wij jou een Gulden Vlies aanbieden. Hans, bedankt!


De volgende personen hebben de toekenning van de Orde verdiend in 2009:

Linda Oberdorfer-Remkes (1993-2009)
Linda heeft als jeugdlid een scoutingverleden bij diverse Hilversumse groepen (Fröken Parm, Hilfertheem, Athabascan), maar heeft in 1993 wijselijk voor de Argonauten gekozen en is daar ook niet meer weggegaan. Gedurende haar zeer actieve Argonauten lidmaatschap van maarliefst 16 jaar heeft Linda 7 jaar leiding gegeven aan de verkenners. Gedurende die jaren was de thema aankleding van programma’s en zomerkampen altijd tot in de puntjes verzorgd, wist ze altijd raad met verkenners die heimwee hadden, en was een motor achter flitsende programma’s zoals het Belsnelhusselpuzzelspel.

Na haar leidingperiode bij de verkenners heeft ze een aantal jaren de Rowans begeleid. Dit met succes, want een goed aantal van deze rowans is nog steeds actief lid van de groep en herinnert zich ongetwijfeld de leuke tijden.

Na haar tijd als leiding is Linda overgestapt naar het groepsbestuur en heeft als bestuurslid drie jaar onder andere het organiseren van uiteenlopende groepsactiviteiten op zich genomen. Eind 2006 liep haar bestuurstermijn ten einde en heeft ze afscheid genomen. Linda is echter buitengewoon lid gebleven en daarna doorgestroomd naar de plusscouts. Als plusscout bleef Linda de groep ondersteunen, bijvoorbeeld door het coördineren van de Jantje Beton collecte, maar ook vandaag weer bij het koken van de maaltijd die we straks voorgeschoteld krijgen.

Bart Rokebrand (1984-2009)
Bart is als welp in 1984 lid geworden van de Argonauten, nadat het gezin Rokebrand van Huizen naar Hiversum was verhuisd en Bart na zijn tijd bij de Huizer Vasantagroep in Hilversum weer een groep zocht. Felix, zijn klasgenoot op de lagere school, wist nog wel een leuke groep… Bart stroomde van welp netjes door naar de verkenners en de rowans, zelfs ondanks de verhuizing van zijn ouders naar Alphen aan den Rijn. Een volhouder dus!

Bart is leiding gaan geven bij de verkenners in het seizoen 1994-1995, en heeft samen met zijn leidingteamgenoten gezorgd voor een aantal spectaculaire jaren bij de verkenners. In 1999 droeg Felix zijn hopmanschap aan Bart over om, en heeft Bart nog twee jaar lang met verve het hopmanschap vervuld bij de verkenners.

Na ruim zeven trouwe jaren dienst als verkennersleiding en hopman, werd Bart in 2002 benoemd tot groepsbegeleider van de Argonauten, een functie die veel tijd en inzet kost om goed te vervullen en waar Bart dan ook veel energie in heeft gestopt. Wegens, wederom, een verhuizing gaf Bart deze functie eind 2004 op, maar zette zich daarna wel nog drie jaar in als lid van het groepsbestuur. Eind 2007 zat de bestuurstermijn er dan op en werd Bart opgenomen in de Vriendenkring van de Argonauten.

Bart heeft de Argonauten al die jaren met raad en daad bijgestaan en is een zeer gewaardeerd lid geweest. Nog steeds schroomt Bart niet om zijn hulp aan te bieden, bijvoorbeeld als lid van de jaarlijkse kascommissie.

Marianne Ragetlie-Epema (1996-2009)
Marianne neemt een bijzondere plaats in binnen de Argonauten en binnen de ontvangers van de Orde van het Gulden Vlies. Dit is omdat Marianne geen jeugdlid is geweest bij de Argonauten en haar leidingcarrière ook bij een andere groep is begonnen. Maar vanaf het moment dat Marianne in 1996 als welpenleiding haar intrede deed bij de Argonauten, heeft ze gedurende negen jaren, een enorme inzet en toewijding getoond richting het leidinggeven aan de welpenhorde. Het merendeel van deze negen jaar tevens als Akela.

Bij Marianne was altijd alles stipt en de opkomsten perfect geregeld. Deze perfectie zie je niet altijd bij de soms wat ongeorganiseerde Argonauten, en daarom is Marianne’s doortastende inzet extra bijzonder. Tijdens Marianne’s tijd als Akela heeft de welpenhorde een aantal jaren lang echte record-omvangen bereikt, tot en met het moment waarop er wachtlijsten ingesteld moesten worden omdat de welpenhorde richting de 30 welpen dreigde te groeien. Dat zijn nog eens luxeproblemen.

Marianne heeft in 2005 het welpenteam verlaten, maar is bij de start van de plusscouts speltak in 2008 weer lid geworden van de Argonauten.

Jeroen Klaver (1990 – 2002)
Jeroen is een scoutingveteraan die zijn vroege scoutingloopbaan bij de Arrowe groep in Bussum doorbrengt. Het is niet precies bekend in welk jaar Jeroen voor het eerst opdook bij de Argonauten, echter, Jeroen is al sinds mensenheugenis bij de Argonauten te vinden, in de vroege jaren was dat met name als een van de motors achter de JOTA en andere zendgerelateerde activiteiten van de Argonauten.

Langzaamaan werd Jeroen’s rol bij de Argonauten steeds serieuzer en uiteindelijk hebben de Argonauten jarenlang mogen profiteren van Jeroen’s ervaring en inzet. Als er grote dingen georganiseerd moesten worden, of als er ergens nood aan de man was, dan was Jeroen altijd meteen bereid te helpen. Zo heeft Jeroen een aantal jaren lang, tot 1998, als Beverleiding gedraaid en is hij in die tijd ook Stamadviseur geweest.

In november 1998 heeft Jeroen het groepsbegeleiderschap op zich genomen. Vanaf eind 1999 heeft Jeroen zich nog twee jaar lang ingezet als vice-voorzitter van het groepsbestuur, onder andere in een periode waarin de Argonauten een lastige periode doormaakten in verband met de brand van het clubhuis in 2001.

Na zijn termijn als vice-voorzitter van het groepsbestuur is er overigens nooit meer een vice-voorzitter geweest bij het groepsbestuur… Jeroen heeft bij het lustrum van 2004 nog erg veel werk verzet, maar nu bij het lustrum 2009 is het dan echt tijd om Jeroen te ridderen in de Orde van het Gulden Vlies.

Willem Fahner (1974 – 2009)
Willem is in 1974 als verkenner lid geworden bij de Argonauten. Wie Willem kent, weet dat hij zijn eigen pad gaat, en dat pad gaat soms naar onverwachte richtingen. Maar bij Willem is het altijd zo dat dat pad op een gegeven moment dan weer bij de Argonauten uitkomt. Na Willem’s verkennerstijd ging hij naar de Hilversumse Zwervers, maar kwam toch weer terug bij de Argonauten als verkennersleiding.

Tijdens zijn tijd als vaandrig en hopman heeft hij veel voor de Argonauten betekend, het is een tijd van grote programma’s en spectaculaire zomerkampen. Willem nam afscheid als hopman in 1986. Toch bleef hij de Argonauten in het vizier houden, en omgekeerd. Zo ging Willem in 1990 met het verkennerszomerkamp naar Engeland mee en verzorgde hij voor diverse latere zomerkampen programma’s of kampdopen. Toen de Argonauten in 1994 een frisse wind nodig hadden op leiding en bestuursniveau, dook Willem weer op om het zogenaamde A-team vorm te geven en te helpen bij de “kwaliteitsweekenden” die georganiseerd werden om de groep weer op een hoger plan te krijgen.

Na enkele rustige jaren brachten Willem’s omzwervingen hem toch weer naar Hilversum waar hij sinds enkele jaren weer woont. Dit resulteerde ook meteen weer in een intensivering van het contact met de Argonauten. Het is mede Willem’s verdienste dat in de herfst van 2007 het plan ontstond om een nieuwe speltak op te richten voor de Argonauten, namelijk de plusscouts. Dit is een speltak voor Argonauten van 23 jaar en ouder die geen actieve leiding of bestuursfunctie meer bekleden, maar wel betrokken willen zijn en actief willen zijn voor de Argonauten. In 2008 heeft Willem de voorzittersrol bekleed voor de plusscouts speltak en is uiteraard nog steeds lid van de plusscouts.

De Orde van het Gulden Vlies gaat naar Willem door zijn verdiensten als leiding, helpende hand op de juiste momenten, en door het mede oprichten van een nieuwe belangrijke speltak.

David Roda (1976 – 2009)
David is maarliefst 33 jaar lid van de Argonauten, waarvan meer dan 20 aaneengesloten jaren als leiding en bestuur. Dit is een uitzonderlijke staat van dienst die de toekenning van de Orde van het Gulden Vlies meer dan rechtvaardigt.

David is in 1976 als welp bij de groep gekomen en doorgestroomd naar de verkenners, rowans en stam. Zijn leidingcarrière is hij bij de welpenleiding begonnen en is vele jaren lang Akela geweest. Nadat Huibert het stokje van David als Akela had overgenomen heeft David begin jaren negentig zitting genomen in het groepsbestuur als groepsbegeleider, een functie die vòòr hem lange tijd vacant was. David heeft deze functie weer echt vorm gegeven, en de nadruk op kwaliteit van leidinggeven, cursussen, stageprogramma’s en nog veel meer weer een prominente plaats gegeven binnen de Argonauten. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen, onder andere af te lezen aan ledenaantallen van boven de 90 bij de Argonauten in die jaren.

In November 1998 heeft David het groepsvoorzitterschap van Frits van Vliet overgenomen en deze taak met passie vervuld tot in 2002. In 2002 nam Felix het groepsvoorzitterschap van David over en heeft David het voorzitterschap van het stichtingsbestuur opgepakt. Dit voorzitterschap heeft David wederom met veel inzet tot eind vorig jaar vervuld. Na deze zeer lange bestuurscarrière is David nu op zoek naar een opvolger voor het stichtingsbestuur, maar heeft wel nog even het voorzitterschap van de lustrumcommissie 2009 op zich genomen. Die taak zit er na vandaag dan bijna op.

Uitgereikt namens de Groepsraad door Huibert van der Schaar (orde drager sinds 2004) en Peter Stolp (orde drager sinds 1984).