Het Argonautenlogo

De oorsprong van het groepslogo van Scoutinggroep de Argonauten

In 2005 kregen wij een e-mail van Rob Aalpol, oud-Argonaut. Zijn broer, Hans Aalpol, eveneens oud-Argonaut, overleed helaas vlak voor het 70-jarig lustrum van de groep. Rob schreef de lustrumcommissie het volgende:

“Bij zijn spullen zat de afbeelding waarnaar het Argonautenlogo is gemaakt. Het is de voorkant van een Prisma-pocket, Griekse mythen en sagen. Wij hadden dit thuis en het bootje rechtsonder is eigenlijk gelijk aan ons logo. Het bootje is alleen wat ronder gemaakt en de naam van de groep is er door Hans in verwerkt. Hans werd in 1954 verkenner en was lid van de berenpatrouille (met o.a. ook Co Makkink en Karel Vos). Piet Muller en Bert Roelofsen waren toen Hopman. Hij was toegewijd materiaalmeester voor de verkenners. Later werd Hans vaandrig bij Peter Noord, die toen Hopman was. Hans was ook lid van de Jasonstam en heeft de grote reizen met Piet Muller meegemaakt. Hij was een voorbeeldig fotograaf en tekenaar. Lange jaren deed hij met Brigitte Pieritz de redactie van Het Gulden Vlies en zij zijn later ook getrouwd. Kort en goed, de groep heeft wel het een en ander aan hem te danken. Ik neem niet aan dat men jaren lang op zoek is geweest naar de herkomst van het logo, maar ik denk dat dit toch wel een leuk feit is om te onthouden.”  

Bij dezen, de Argonauten zullen dit leuke feit zeker onthouden, en iedereen kan nu aan Hans Aalpol terugdenken bij het zien van ons groepslogo.

Zie hieronder de bewuste boekomslag: rechts de druk van huize Aalpol en links nog een eerdere druk.

Argobootbronfoto2a
Argobootbronfoto1a