Kwaliteitsslag bij de Argonauten

imageGeslaagd leiding- en bestuursweekend leidt tot veel ideeen over verbeteringen

Tijdens het weekend van 6 en 7 juni hebben zo’n 20 kaderleden van de Argonauten het uitgebreid aangekondigde “Groepsontwikkelings weekend” gehouden. In een scouting clubhuis in Ermelo hebben we onder begeleiding van twee coaches (Letty en Harro) van het landelijk team Groepsontwikkeling samen de resultaten van de eerder gehouden enquetes besproken en vervolgens met elkaar plannen en aktiepunten geschetst over hoe de verbeterpunten aan te pakken die uit de enquete en de brainstormsessie kwamen rollen. En daarnaast was een weekend samen zijn ook gewoon erg gezellig!

Veel sterke punten bij de Argonauten…
Uit de enquete die jeugdleden, ouders en kaderleden in april hebben ingevuld – waarvoor onze hartelijke dank!!! – kwam een aantal sterke punten naar voren. Als meest werden genoemd: de hechte groep, altijd voor elkaar klaar staan. Maar ook de creativiteit en het benadrukken van natuur en buitenleven in de opkomsten. Ook de inzet van alle vrijwilligers wordt genoemd. Het is fijn om die waardering voor onze vrijwilligers te krijgen die elke week, en vaak ook doordeweeks, bezig zijn met het Scouting programma. Financieel gezien staat de groep er ook stabiel voor. Leden en ouders waarderen de Argonauten met een rapportcijfer 7,7, en dat is best een score om trots op te zijn!


…maar ook verbeterpunten
Leiding, bestuur en plusscouts waarderen de eigen groep en eigen inzet slechts op een 7,0. We zijn best zelfkritisch en zien dat er dingen beter kunnen, en dit wordt ook door leden en ouders beaamd. De verbeter-top4 bestaat uit 1) clubhuis mooi en netjes; 2) verdere training en ontwikkeling leiding; 3) nog betere en afwisselende opkomsten; en 4) goede planning en communicatie (zowel intern als naar ouders).

Deze verbeterpunten zijn tijdens het weekend verder uitgewerkt en in vier afzonderlijke “plannen van aanpak” gegoten, ieder onder leiding van een eigen team. Het streven is om voor elk aandachtsgebied een korte termijn doel en een lange termijn doel op te pakken en te verwezenlijken. Het komende jaar zal daar vanuit de coaches, het bestuur en andere helpers verdere ondersteuning worden geboden. 

Naast deze punten zijn er ook een aantal “quick wins” bedacht; kleine punten die met een beetje extra aandacht snel opgepakt kunnen worden. Al met al neemt de groep zich voor om een serieuze slag te maken met de gekozen onderwerpen. Het zal even duren voordat de resultaten allemaal zichtbaar worden, maar één ding is duidelijk: we gaan ervoor!

Mocht iemand bij het lezen van dit verhaal meer willen weten of zich spontaan willen aanmelden om mee te helpen/denken bij een van de genoemde onderwerpen, dan is dat meer dan welkom! Stuur dan een emailtje naar Patricia (groepsvoorzitter, patricia @ argonauten.nl) of naar David (groepsontwikkelingscoach, david @ argonauten.nl).