Het Argonautenlogo

De oorsprong van het groepslogo van de Argonauten…

Ons bereikte een email van Rob Aalpol, oud-Argonaut. Zijn broer, Hans Aalpol, eveneens oud-Argonaut, overleed helaas vorig jaar, vlak voor het 70-jarig lustrum van de groep. Rob schreef de lustrumcommissie het volgende:

“Bij zijn spullen zat de afbeelding waarnaar het Argonauten-logo is gemaakt. Het is de voorkant van een Prisma-pocket, met Griekse mythen en sagen. Wij hadden dit thuis en het bootje rechtsonder is eigenlijk gelijk aan ons logo. Het bootje is alleen wat ronder gemaakt en de naam van de groep is er door Hans in verwerkt. Hans werd in 1954 verkenner en was lid van de berenpatrouille (met o.a. ook Co Makkink en Karel Vos). Piet Muller en Bert Roelofsen waren toen hopman. Hij was toegewijd materiaalmeester voor de verkenners. Later werd Hans vaandrig bij Peter Noord, die toen Hopman was. Hans was ook lid van de Jasonstam en heeft de grote reizen met Piet Muller meegemaakt. Hij was een voorbeeldig fotograaf en tekenaar. Lange jaren deed hij met Brigitte Pieritz de redactie van Het Gulden Vlies en zij zijn later ook getrouwd. Kort en goed, de groep heeft wel het een en ander aan hem te danken. Ik neem niet aan dat men jaren lang op zoek is geweest naar de herkomst van het logo, maar ik denk dat dit toch wel een leuk feit is om te onthouden.”  

Bij deze, de Argonauten zullen dit leuke feit zeker onthouden, en iedereen kan nu aan Hans Aalpol terugdenken bij het zien van ons groepslogo.

Zie hieronder de bewuste boekomslag: een zeer vroege druk van huize Aalpol (rechts) en links een modernere 20e druk.

Argobootbronfoto2a  Argobootbronfoto1a