Noodweer teistert JOTA toren

Maandagochtend 28 oktober is tijdens de heftigste storm sinds 23 jaar de JOTA toren gedeeltelijk omgewaaid. Door grote inzet van veel Argonauten, de brandweer en scouts van andere Hilversumse groepen, is de situatie gelukkig vrij snel onder controle gebracht en is er geen persoonlijke of materiele schade ontstaan. Heel veel dank·aan iedereen die op maandag in deze bijzondere situatie heeft geholpen.

foto

De toren werd voor het JOTA weekend van vorig weekend gebruikt. De planning was om vanaf het eerstvolgende weekend na het JOTA weekend te gaan starten met afbreken. Deze planning kon wegens teveel wind niet worden aangehouden. Een combinatie van factoren heeft ervoor gezorgd dat de toren maandagochtend gedeeltelijk is omgewaaid. Allereerst is een van de stalen tui-lijnen welke een extra bescherming geeft aan de toren, door een omgewaaide boom doorgebroken. Die boom heeft eerst de tuilijn doorgebroken en is vervolgens op het Argo clubhuis gevallen. Gelukkig is er aan het dak van het clubhuis nauwelijks schade.

De wind kwam echter juist uit de hoek waar deze stalen tui-lijn de toren tegen moest beschermen. Dit leidde er vervolgens toe dat de wind vat kreeg op de toren. De constructie van de toren hield zich echter bijzonder goed en is nog nagenoeg volledig intact. De Argonauten zijn de bouw-technieken in elk geval niet verleerd!

De toren is maandag opnieuw voorzien van meerdere stutten en nieuwe beschermlijnen, zodat het acute gevaar is geweken. De brandweer heeft ons bijgestaan bij het ontmantelen van het bovenste platform, zodat de toren minder topzwaar is geworden. Vervolgens is woensdag met de hulp van een gespecialiseerd bedrijf de toren op een gecontroleerde manier ontmanteld. Eerst is via een hoogwerker de bovenste tien meter van de toren paal voor paal losgeknoopt. Daarna heeft men het resterende gedeelte van de toren gecontroleerd naar de grond laten zakken en kon de liggende toren makkelijk worden losgeknoopt. De schade is beperkt gebleven tot enkele bomen die door de storm of door het gewicht van de toren zijn afgebroken.

Het bestuur is uiteraard beschikbaar voor meer informatie: bestuur@argonauten.nl

Klik op deze link voor het artikel in de Gooi- en Eembode van 31 oktober 2013.