Vriendenbrief 11 aug. 2013

Zeer oud bruin

Ja, hoe zal ik beginnen?

Vanmiddag liep ik met mijn vrouw en onze twee honden langs de Schipbeek in Deventer en wij hadden het over dierenartsen en plotseling schoot de naam Ubbo Hommes door mijn gedachten. Toch maar even op Google kijken en ja hoor: het was raak: de Argonauten!

Ik was er eentje van het eerste uur. De Argonauten zaten toen in een oude villa bij het Lapersveld vlak bij het stationnetje Hilversum Zuid.  Het was meteen na de oorlog en er heerste nog grote schaarste aan van alles en nog wat. Mijn moeder had van een slaapkamergordijn een uniform in elkaar geknutseld en mijn hoed was “nageperst” van oude hoed van mijn vader. Ergens moet ik nog een foto van dit alles hebben.

Ik zat toen bij de verkenners en was APL. Ik vond het een heerlijke tijd. Oubaas was de heer Hommes en zijn zoon Ubbo zat bij de voortrekkers. Ubbo was toen later ook onze dierenarts.

Op een gegeven moment werd ik 17 of was het 18? en moest ik de overstap maken naar de voortrekkers; een groepje bezadigde aspirant volwassenen die het nodig vonden om plotseling een pijpje te gaan roken. Niks voor mij dus en heb toen de Argonauten verlaten na eerst nog een tijdje Baloe te zijn geweest bij de welpen.

Ik ben nu 83 en verbaas me er over dat, al schrijvende deze details mij weer te binnen schieten. Toch leuk!

Wij dip dip dop!

Kees A. van Beek.