Oud & Nieuw

Oud & Nieuw

Zo tegen het einde van het jaar is het altijd een gezellige boel bij de Argonauten. Inmiddels is het (sinds 31-12-1999 om precies te zijn) traditie dat er op oudejaarsavond lekker gekookt en gegeten wordt op het clubhuis. Dit jaar waren er 17 smulpapen van de partij.

En om niet een paar mensen met heel veel werk op te zadelen, was het idee dat iedereen een paar tapas meebracht als voor-, hoofd- danwel nagerecht. Nou, dat is gelukt! Naast de gezelligheid rondom het kampvuur en het aftellen tot het uur nul, is er enorm gesmuld van de bijzondere en originele lekkernijen. Hieronder een kleine greep uit het menu:

Vooraf waren Tjibbe’s ballen niet te versmaden. Zelfgemaakte kip croquettes wel te verstaan. Dat kon gepaard gaan met Felix’ zoete broodjes met smeerseltjes en/of olijven, samen op een bordje met bijvoorbeeld de Italiaanse VinnieWraps. Of anders Linda’s met Gorgonzola gevulde oorvijgen. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten.

Bij het aangezicht van het overheerlijke buffet slaat de echte honger dan al snel toe. Op zoek naar het zetmeel product dus. De Encillada’s van Hammie & Kip boden dan uitkomst. Voor wie liever voor het echte aardappelproduct ging kon men ook uit de voeten met Senne’s Patatas Bravas alla Marco of De Provençaalse Aardappeleters van de hand van een onbekende kunstenaar.

IMG_0328

Dan nu het echte werk. Degenen die de voorrondes hadden doorstaan, vielen genadeloos de Varkenshaasrolletjes in Jack Daniels Saus aan. Zoals Gerard betaamt waren deze bruinzwart, sauzerig en met appelciderazijn bereid. Een ideale begeleider voor de Bonenrolletjes. Het klapstuk was dan wel het Varkensvlees gestoofd in witte wijn (zie de Google Earth foto van het betreffende landbouwgebied). De echte kenner spoelde het hierboven geschetste dan weg met een flinke slok Chateau Cambon La Pelouse, een Cru Bourgeois uit 2008, een bijzonder aardige geste van Alée om ter beschikking te stellen van het gezelschap

Maar wees niet bevreesd, voor degenen die bowlingbaan-voedsel zijn gewend, was er ook gewoon kip met appelmoes. Of eigenlijk helemaal niet gewoon, want de Pittige Pootjes van Alex waren een ware ode aan de kip als onderdeel van de voedselketen. Perfect te combineren met de door Lydia op smaak gebrachte Homemade Apple Mousse. Daar kan de gemiddelde bowlingbaankok nog een puntje aan zuigen.

Wie – na een verdiende pauze – nu nog pap kon zeggen, mocht het dessertbuffet aanvallen. Voor de meesten strandde de aanval bij de oogverblindende aanblik van de collectie muffins (chocolade, banaan, vanille, met zilveren kerstballen), de als kerstman vermomde aardbeien en natuurlijk de mango- danwel minttoetjes die met behulp van eetbare chocoladelepels gegeten dienden te worden. Een bijzondere vermelding verdienen Rubens Gevulde Sinaasappels, die vermomd als gevulde sinaasappels bij het bordje “gevulde sinaasappels” stonden. Maar niets is wat het lijkt, gezien de vulling van onder andere rozijnen, bananen, yoghurt danwel quark, en natuurlijk sinaasappels.

IMG_0335

Het bovenstaande is slechts een kleine selectie uit het assortiment aan lekkernijen. Excuses voor alle gerechten die wel smaakten maar niet genoemd zijn. Kortom, grote hulde aan de koks, zeer voor herhaling vatbaar, we hebben allemaal het nieuwe jaar zonder grote kleerscheuren gehaald.

Op zaterdag 14 januari verzorgen de Argonauten natuurlijk nog veel meer culinaire hoogstandjes, omlijst met de nodige gezelligheid, namelijk op de Boerenkoolfuif!!! Vergeet je niet aan te melden, zie het nieuwsartikel over de boerenkoolfuif op deze site.

Een heel goed 2012 gewenst voor alle Argonauten, oud-Argonauten, Vrienden en Kennissen en tot 14 januari!

Felix Oberdorfer