Scouts erg geschrokken

uit de Gooi en Eemlander van 17-01-2011

‘Scouts zijn erg geschrokken’

Gepubliceerd op 17 januari 11, 16:39 Laatst bijgewerkt op 17 januari 11, 16:47

NAARDEN/HUIZEN – De negen scouts die van het weekend zijn aangevallen door een dobermann maken het ’naar omstandigheden’ goed. Dat zegt voorzitter Hans de Zwart van scouting Flevo uit Huizen, waar de kinderen lid van zijn. Wat er nu precies is gebeurd, heeft De Zwart nog niet helemaal duidelijk.

,,Voor zover ik nu weet waren de kinderen gewoon aan het spelen op het duin tegenover ons clubhuis. Dit is een terrein van Natuurmonumenten waar wij wel vaker gebruik van maken. Het is gewoon openbaar gebied, waar iedereen mag komen. Wat ik begrepen heb is dat de scouts gewoon aan het spelen waren en dat de dobermann opeens aanviel. Er is geen sprake van dat ze het dier aan het pesten waren of iets dergelijks. Maar voor de precieze toedracht moet ik de leiding nog spreken. Daar heb ik nog geen kans voor gehad. De telefoon staat de hele dag al roodgloeiend.’’

Direct na de aanval door de dobermann heeft scoutinggroep aangifte gedaan bij de politie. Ook de individuele ouders hebben proces verbaal op laten maken. De hond in onmiddellijk in beslag genomen. Het is nu aan het openbaar ministerie wat er met het dier gaat gebeuren. Dit kan betekenen dat het dier wordt afgemaakt, of dat het teruggaat naar de rechtmatige eigenaar en alles daar tussenin.

De kinderen die beten hebben opgelopen zijn voornamelijk gewond aan hun benen en armen. ,,En ze zijn natuurlijk enorm geschrokken’’, aldus De Zwart. Het gaat om negen kinderen tussen de 11 en de 15 jaar oud. Komende week is het de bedoeling dat scouting Flevo een speciale bijeenkomst houdt waar de ouders en kinderen hun verhaal kwijt kunnen. ,,We gaan nu eerst kijken waar behoefte aan is. Vooralsnog is bijvoorbeeld Slachtofferhulp nog niet ingeschakeld, maar ik heb begrepen dat we daar wel een beroep op kunnen doen.’’

De scouting maakt voorlopig even geen gebruik meer van het terrein waar de kinderen zijn aangevallen.